Apa carboplatin digunakake?

2024-03-14 13:38:56

Carboplatin minangka obat kemoterapi sing digunakake kanggo nambani macem-macem tumor ganas. Nduwe papan kanthi kelas obat-obatan sing diarani spesialis alkylating adhedhasar platinum lan kerjane kanthi njaga sel penyakit saka ngisolasi lan berkembang.


Ing tartamtu, karboplatin kerja sama lan nyambungake untaian DNA ing njero sel penyakit. Iki ngganggu kapasitas sel kanggo duplikat lan ndandani awake dhewe, sing pungkasane nyebabake sel liwat. Ora kaya sel padhet sing khas, sèl-sèl penyakit bisa pecah kanthi cepet lan ora bisa ndandani karusakan DNA iki, dadi luwih ora bisa nglawan barang-barang carboplatin.


Nalika digunakake kanggo kemoterapi, carboplatin biasane diwenehi intravena, ngidini kanggo mlebu sistem sirkulasi lan dikirim menyang sel pertumbuhan ganas ing kabeh awak. Ing pirang-pirang kasus digunakake ing campuran karo spesialis kemoterapi liyane kanggo nambah mungsuh saka tumindak penyakit. Tanpa mangu, regimen kemoterapi paling khas sing ngemot carboplatin kalebu:


- Carboplatin + paclitaxel, digunakake kanggo nambani ovarium, paru-paru, sirah lan gulu, lan macem-macem infeksi


- BEACOPP (bleomycin, etoposide, doxorubicin, cyclophosphamide, vincristine, procarbazine, lan prednisone) + carboplatin, digunakake kanggo nambani limfoma Hodgkin


- TCHP (docetaxel, carboplatin, trastuzumab, lan pertuzumab) digunakake kanggo nambani infeksi dada positif HER2


Estimasi ora disetel ing watu considering kemampuan ginjel sabar, wiwit ginjel mbusak carboplatin saka awak.


Spesialis uga mriksa jumlah getih lan bisa ngganti dosis kanggo nyegah efek sekunder sing ekstrem kaya platelet kurang utawa platelet putih. Umumé, ngerti carane carboplatin ngurusi tingkat sel mbantu ahli onkologi luwih fokus ing sel penyakit.


carboplatin api supplier.webp

Apa jinis kanker sing digunakake kanggo carboplatin?

Carboplatin wis kabukten efektif nglawan macem-macem jinis kanker, kalebu:


Penyakit Ovarium: Carboplatin minangka obat oyod sing jero kanggo terapi penyakit ovarium epitelium. Kerjane kanthi ngalangi divisi sel penyakit, kanthi cara iki nyegah pangembangan sing ora bisa dikendhaleni. Pangobatan iki asring digunakake ing campuran karo paclitaxel, siji spesialis kemoterapi liyane, kanggo nganyarke impact restoratif. Carboplatin bisa diwènèhaké minangka terapi pinggiran getihen kanggo pasien pertumbuhan ganas ovarium sing bubar dianalisis, uga kanggo wong sing lara sing bola-bali utawa mundur.


Kerusakan sel ing paru-paru: Kerusakan sel sel non-little ing paru-paru (NSCLC) asring njawab kanthi apik kanggo perawatan karo carboplatin. Pangobatan iki umume digabung karo spesialis sing beda, contone, paclitaxel, docetaxel, gemcitabine, utawa vinorelbine, gumantung saka jinis lan fase pertumbuhan ganas. Campuran kasebut rencana kanggo ngetutake sel-sel pertumbuhan ganas saka pirang-pirang titik, ngembangake kemungkinan perawatan sing efektif.


Wutah ganas ing sirah lan gulu: Carboplatin nganggep bagean penting ing perawatan karsinoma sel skuamosa sirah lan gulu. Akeh wektu sing digunakake ing campuran karo obat-obatan sing beda-beda ing kemoterapi enlistment, sing diwenehake sadurunge prosedur medis utawa chemoradiation kanggo nyuda wutah lan nggawe luwih wajar. Pendekatan iki bisa digunakake ing kemungkinan prosedur medis lan pemulihan.


Kanker Neuroendokrin: Kanggo pertumbuhan ganas neuroendokrin tingkat dhuwur, karboplatin bisa digunakake ing campuran karo obat-obatan kaya etoposide. Campuran iki dikenal minangka rutinitas EC lan rencana kanggo target lan ngrusak sel pertumbuhan ganas nalika mbatesi efek sekunder ing jaringan swara.


Penyakit Serviks: Ing terapi wutah ganas serviks sing canggih, bola-bali, utawa beresiko dhuwur, Carboplatin API biasane dikelola cedhak karo paclitaxel. Kemoterapi campuran iki sukses nyuda ukuran kanker lan nelpon maneh gerakan penyakit kasebut, ngupayakake ramalan pasien.


Wutah Malignant Bladder: Kanggo penyakit kandung kemih urothelial, kemoterapi adhedhasar carboplatin bisa digunakake minangka perawatan neoadjuvant. Iki tegese diwenehake sadurunge prosedur medis kanggo nyuda kanker, nggawe operasi luwih bisa lan kuat.


Penyakit Bosom: Ing terapi pertumbuhan ganas bosom positif HER2, carboplatin dieling-eling kanggo rutinitas TCHP, sing nuduhake trastuzumab, carboplatin, herceptin, lan paclitaxel. Campuran iki fokus ing protein HER2, sing overexpressed ing jinis pertumbuhan ganas payudara, nggawe sel penyakit ora bisa diobati. Carboplatin uga bisa digunakake kanggo ngethok wutah ganas payudara telung negatif, sing kurang fokus kanggo sawetara perawatan khusus liyane.


Pertumbuhan Sel Mikroba: Kanggo kanker sel testicular utawa ovarium metastatik, campuran karo carboplatin ing pirang-pirang kasus minangka terapi utama. Pangobatan iki kerja sama kanggo target lan mateni sel pertumbuhan ganas nalika mbatesi karusakan ing jaringan padhet.


Kanker Serebrum: Carboplatin sapisan digunakake kanggo perawatan glioma lan medulloblastoma, yaiku jinis pertumbuhan serebrum. Asring digabung karo obat-obatan kaya vincristine lan etoposide kanggo nambah efek restoratif. Campuran iki ngarepake kanggo ngobati sel penyakit nalika mbatesi efek sekunder ing jaringan pikiran.


Dadi ringkesan, khasiat carboplatin kanggo ngobati ganas tumor padhet sing umum iki wis dadi tulang punggung kemoterapi kanggo macem-macem kanker.

Apa efek samping saka kemoterapi carboplatin?

Nalika minangka obat sing efektif, carboplatin duweni risiko efek samping, sawetara bisa uga signifikan. Efek samping umum saka kemoterapi carboplatin kalebu:


Cacah Platelet Kurang: Carboplatin, obat kemoterapi adhedhasar platinum, bisa nyebabake nyuda jumlah trombosit. Iki bisa nyebabake neutropenia, sawijining kondisi ing ngendi neutrofil kalebu ing getih rada kurang. Neutrofil minangka dhasar kanggo nglawan kontaminasi. Akibaté, neutropenia mbangun gamble saka kontaminasi. Thrombocytopenia, yaiku jumlah trombosit sing sithik, bisa nambah kemungkinan mati. Kesimpulane, frailty, sing disebabake dening jumlah trombosit abang sing kurang, bisa nyebabake kekeselen lan angin. Tes getih standar penting kanggo nampilake jumlah trombosit kasebut lan njamin mediasi singkat.


Penyakit lan Muntah: Kemoterapi asring nyebabake lara lan muntah, lan carboplatin ora ana pengecualian. Efek samping kasebut bisa nemen lan ora bisa, mengaruhi kepuasan pribadi pasien. Resep kanggo penyakit, kaya antiemetik, asring dianjurake kanggo mbantu ngontrol efek samping kasebut. Pasien pancen kudu nampa obat-obatan kasebut kaya sing disetujoni lan golek pertimbangan klinis yen efek samping kasebut tahan.


Mbebayani Ginjel: Carboplatin bisa uga nyebabake cilaka ginjel, sing mbebayani kanggo ginjel. Mriksa tingkat bun, efek sisih dibuwang dening ginjel, punika pivotal kanggo survey kemampuan ginjel. Yen tingkat creatinine mundhak, bisa nyebabake cilaka ginjel. Hidrasi uga penting kanggo mbantu nyuda keracunan ginjel, amarga bisa ngilangi racun lan tetep karo kemampuan ginjel biasa.


Misfortune lan Tinnitus Hearing: Ototoksisitas, utawa cilaka kuping, minangka asil jangka panjang potensial saka kemoterapi adhedhasar platinum, kalebu carboplatin. Iki bisa nyebabake gangguan pangrungu lan tinnitus (kuping ing kuping). Tes pangrungu biasa sajrone lan sawise perawatan diwenehake kanggo mriksa owah-owahan apa wae. Yen kedadeyan misfortune krungu, nggunakake amplifier portabel utawa gadget bantu liyane kanggo mbatesi efek ing urip saben dina iku dhasar.


Neuropati: Carboplatin bisa mengaruhi kemampuan saraf, nyebabake neuropati. Iki bisa nyebabake mati, menggigil, utawa nyiksa ing tangan lan sikil. Sanajan efek sekunder iki umume bisa dibalik, bisa uga ekstrem lan kikuk. Pangaturan porsi bisa dadi dhasar yen neuropati dadi ekstrem. Pasien kudu langsung nglaporake efek samping neuropatik menyang pemasok perawatan medis.


Botak (Alopecia): Umume pasien entuk bubuk carboplatin bakal nemoni botak sing ora permanen, sing diarani alopecia. Rambut biasane wiwit tuwuh maneh sawise perawatan ditutup, nanging bisa uga mbutuhake investasi supaya rambut bisa bali menyang ketebalan lan permukaan sing unik. Nalika dadi botak bisa banget ngganggu, pasien kudu ngerti manawa iku ringkes lan bisa dibaleni. Dhukungan klumpukan lan bank hairpiece bisa menehi aset ekstra lan backing sak iki wektu.


Kelelahan: Kemoterapi, kalebu carboplatin, bisa nyebabake rasa kesel banget sing bisa tahan nganti suwe sawise ngrampungake perawatan. Kekirangan iki asring ora penting kanggo usaha nyata lan bisa uga mengaruhi latihan saben dina. Patients kudu njupuk ing kacepetan ajeg, supaya adoh saka overexertion, lan njaluk istirahat cukup. Aktivitas alus lan strategi unwinding bisa mbantu ngawasi kelemahane.


Mundhut Ngidam: Ngidam sing ora nyenengake lan nyuda bobot minangka gejala kemoterapi normal, kalebu carboplatin. Tetep karo rezeki sing gedhe penting kanggo mbantu awak sajrone perawatan lan pemulihan. Penting kanggo pasien mangan sethithik, nedha bengi biasa lan ngelingi macem-macem panganan sing sugih protein kanggo regimen mangan. Kanthi nganggep yen kacilakan kasebut serius, nutrisi tambahan utawa perawatan silinder bisa uga penting. Priksa bobot lan status sehat uga penting.


Nalika asring bisa diatur kanthi obat-obatan utawa panyesuaian dosis, efek samping sing potensial negesake pentinge pemantauan sing cedhak lan perawatan sing ndhukung sajrone kemoterapi carboplatin. Iki mbantu njaga kualitas urip pasien nalika target kanker.


Kesimpulane, bubuk carboplatin minangka obat kemoterapi adhedhasar platinum sing efektif ngliwati alangi getih-otak lan menehi efek sitotoksik kanthi ngganggu replikasi lan ndandani DNA ing sel kanker. Iki digunakake minangka kemoterapi dhasar kanggo kanker tumor padhet kaya paru-paru, ovarium, sirah / gulu, kandung kemih, serviks, payudara, lan kanker neuroendokrin. Nanging, carboplatin bisa nyebabake efek samping kaya count getih sing kurang, mual, disfungsi ginjel, neuropati, lan liya-liyane, sing mbutuhake manajemen medis sing cedhak kanggo nggedhekake keuntungan terapeutik nalika nyuda keracunan. Ngerteni mekanisme lan panggunaan klinis menehi wawasan babagan agen kemoterapi sing penting iki.

Cathetan:

1. American Cancer Society. (2022). Carboplatin. 

2. Cancer Research UK. (2022). Carboplatin. 

3. Choueiri, TK, Mayer, EL, Je, Y. et al. (2011). Risiko gagal jantung kongestif ing pasien kanker payudara sing diobati karo bevacizumab. J Clin Oncol 29, 632–638. 

4. Dasari, S. & Tchounwou, PB (2014). Cisplatin ing terapi kanker: mekanisme aksi molekuler. Jurnal Farmakologi Eropa, 740, 364-378. 

5. Dizon, DS (2022). Ringkesan panggunaan carboplatin kanggo perawatan kanker ginekologi. UpToDate.

6. Gail Neel Speers, MD. (2017). Carboplatin ing perawatan kanker payudara: review panggunaan saiki. Kanker Payudara: Target lan Terapi, 9, 43-49. 

Kirimi